Parodontoza, o boală care te poate lăsa fără dinţi Recomandat

18 paro 18 paro

Parodontoza - boala parodontală - este o afecţiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Parodontoza se manifestă la nivelul ţesuturilor de susţinere a dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dinţilor prin distrugerea ţesutului moale şi a osului care susţine dinţii.
În prima fază apare inflamaţia gingiei - gingivita. În mod normal, gingiile sănătoase sunt ferme şi de culoare roz pal. Gingivita se manifestă prin modificarea consistenţei gingiei - devine moale, şi a culorii - spre roşu violaceu. De asemenea, papilele interdentare se inflamează şi se desprind de pe dinţi, apar dureri, senzaţie de prurit gingival, gingiile sângerează foarte uşor, chiar şi la periaj cu periuţa cu păr moale.
Treptat boala evoluează spre structurile profunde, gingia începe să se retragă de pe dinţi, antrenând apoi şi osul alveolar, apar pungile parodontale "buzunăraşe" formate între os şi dinte în care se acumulează bacterii, tartru, fragmente de os necrozat, etc. În final dinţii sunt expulzaţi din alveolele dentare.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.