Acromegalia, o afecţiune mai rar întâlnită Recomandat

24 acro 24 acro

Acromegalia este o tulburare hormonală a organismului, care apare atunci când glanda hipofiză din creier produce o cantitate crescută de STH (hormon somatotrop/hormon de creştere) în perioada adultă. Această afecţiune este rar întâlnită, având un proces evolutiv lent. Din acest motiv, este greu de depistat şi de stabilit un diagnostic, simptomele făcându-şi apariţia la 10-20 de ani de la debut. Sub cantităţi mari de STH, oasele cresc mai accelerat, astfel că, la copii, produce gigantism. La adult, nu se produce creşterea în înălţime, în schimb, apar efecte la nivelul oaselor mâinii, picioarelor şi feţei, iar boala este numita acromegalie.
Netratată, boala poate produce efecte şi asupra altor părţi ale corpului, în afară de oase. Acest lucru poate duce la probleme serioase de sănătate, uneori chiar ameninţătoare de viaţă. Însă, tratamentul poate reduce riscul de a dezvolta complicaţii şi poate ameliora semnificativ simptomatologia.
Principala cauză a acromegaliei este hipersecreţia hormonului STH cauzată de adenomul hipofizar, care este o tumoră benignă localizată la nivelul glandei pituitare (glandei hipofize). Acesta are valori crescute din cauza mecanismului de feedback hipotalamo-hipofizar realizat ineficient de GHRH (hormonul hipotalamic care dictează eliberarea STH hipofizar). În consecinţă, GHRH nu mai reglează valorile plasmatice ale STH, având ca efect niveluri crescute de hormon de creştere.
Simptome: creşterea progresivă în dimensiuni a extremităţilor membrelor; transformări ale trăsăturilor feţei, care devin proeminente (pomeţi accentuaţi, protruzia mandibulei, creşterea în dimensiuni a nasului şi a limbii, mărirea spaţiului dintre dinţi); gâtul scurt şi îngroşarea acestuia; voce gravă; dureri articulare şi limitare a mobilităţii etc.
De regulă, există o serie de complicaţii asociate acromegaliei, precum: Osteoartrita; diabet zaharat; cardiomiopatie; afectarea sau pierderea vederii etc.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.